Przystań Rumia

Forum mieszkańców osiedla Przystań Rumia oraz wszystkich zainteresowanych zamieszkaniem na naszym osiedlu

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2017-06-27 09:22:24

neighbour
Użytkownik
Liczba postów: 4
LinuxChrome 54.0.2840.71

Problem z lokatorem zajmującym coraz więcej miejsc parkingowych

Witam wszystkich serdecznie,

Piszę, bo od dłuższego czasu obserwuję działalność jednego z lokatorów (ponoć nie jest to właściciel, a najemca) zajmującego się skupem/sprzedażą powypadkowych aut. Myślę, że wszyscy wiemy o kogo chodzi... Otóż w ostatnim czasie, wyżej wspomniany Pan parkuje swoje samochody w różnych częściach parkingu - przy różnych budynkach. Dodam jeszcze, że rozmawiałam w tej sprawie z Mat-Budem i ten Pan nie posiada zgody na prowadzenie działalności handlowej na terenie osiedla. Jedną kwestią jest ograniczona liczba miejsc parkingowych, która jest zajmowana przez auta tego Pana, a kolejną obce osoby (potencjalni klienci tego Pana) kręcące się po naszym osiedlu. Incydent z kradzieżą auta jednego z mieszkańców daje też do myślenia... Dlatego uważam, że trzeba coś z tym fantem zrobić, bo widzę, że Pan się rozkręca, parkuje również na drodze dojazdowej do poszczególnych budynków powodując, że niejednokrotnie trzeba przejeżdżać "na lusterkach" aby się zmieścić.
Drodzy sąsiedzi... śmiało... zróbmy z tym porządek.

#2 2017-06-27 22:01:12

Użytkownik
Użytkownik
Liczba postów: 5
AndroidChrome 54.0.2840.68

Odp: Problem z lokatorem zajmującym coraz więcej miejsc parkingowych

Droga jest jedna. Jak najwięcej osób musi zgłosić ten problem do Meritum. A oni skontaktuja się z wlascicielem. Jeśli zgłoszeń będzie więcej na pewno właściciel zainterweniuje w tej sprawie i odbędzie się rozmowa z wynajmującym. Tak myślę.

#3 2017-06-28 11:30:08

neighbour
Użytkownik
LinuxChrome 54.0.2840.71

Z mojej strony rozmowa z Meritum się już odbyła... Temat jest im dobrze znany (od pół roku). Mieszkańcy zgłaszali problem z tym lokatorem, ponoć odbyła się nawet z nim rozmowa, w której Pan bił się w pierś i obiecywał znalezienie sobie placu pod swoją działalność, a nie prowadzenie jej na osiedlowym parkingu... ale najwyraźniej deklaracja jedno...a życie drugie. Zresztą jaki on miałby interes w wynajmowaniu placu i płaceniu za niego, skoro pod domem jest za darmo? Wczoraj Pan zaparkował nonszalancko jeden ze swoich wraków zajmując dwa miejsca parkingowe... pozostawię to bez komentarza.
Pani z Meritum powiedziała również, że w świetle prawa nic więcej nie można w tej sprawie zrobić bo jest to teren prywatny, a nie mamy nawet postawionej tabliczki ze strefą zamieszkania, żeby coś zacząć działać w temacie...
Niestety odbyło się głosowanie, zainteresowanie było niewielkie, kart do głosowania wróciło zaledwie 15, a uprawnionych do głosowania jest ponad 60 osób. Potrzebna połowa do tego, aby głosowanie przeszło.
Jeżeli będziemy prezentować bierną postawę, to niestety za moment problem wróci bumerangiem i okaże się, że wzrośnie liczba wraków na naszym parkingu jak i liczba incydentów związanych z kradzieżami.
Jak długo będzie ciche przyzwolenie na takie postępowanie, tak długo proceder będzie kwitł.
Pierwszym krokiem do zabezpieczenia naszych interesów jako osób zamieszkujących nasze osiedle jest kwestia postawienia oznakowania a kolejnym zapewne będzie wprowadzenie indentyfikatorów, jak to ma miejsce na innych osiedlach, miejsc parkingowych.

A zatem drodzy sąsiedzi... nie spać, działać:)

#4 2017-06-29 21:30:31

Wiola
Użytkownik
Liczba postów: 7
Windows XPChrome 49.0.2623.112

Dzień Dobry,

Po pierwsze ja nic nie wiem o głosowaniu w tym temacie  - moze nie dotarło do mnie [dblpt]( zgadzam sie z opinią, że wraki zajmuja miejsca parkingowe ( i nie tylko) i jest wysoce prawdopodobne, że incydent z kradzieżą auta może byc powiązany z obcymi, którzy sie krecą po osiedlu  - ale jest to jedynie przypuszczenie, nie chcę bezpodstawnie nikogo oskarżać. Zgadzam sie również, że "interes" się rozkreca z dnia na dzień - bo czemu nie, skoro nic nie stoi na przeszkodzie. Chętnie zagłosuję w tym temacie. A w kwestii identyfikatorów - to chyba ostateczność, bo nie chciałabym wręczać mojej rodzinie czy znajomym, którzy wpadają na chwilę karteczek uprawniajacych do parkowania - w miarę mozliwosci nie róbmy z tego fajnego, cichego osiedla zamknietego getta.

#5 2017-06-30 14:02:25

neighbour
Użytkownik
LinuxChrome 54.0.2840.71

Dzień dobry,

Powiadomienia o głosowaniu w drodze uchwały nr 6/2017 rozsyłane były przez Meritum drogą mailową w dniu 29 maja.
Też nie jestem zwolennikiem wprowadzania ograniczeń, ale niestety widzę, co ten Pan robi, a na przestrzeni ostatniego półrocza jego działalność się rozrasta pomimo tego, że deklarował, że znajdzie sobie miejsce poza osiedlem na składowanie swoich samochodów. Chodzi po prostu o zabezpieczenie miejsc parkingowych dla nas... zwykłych mieszkańców, bo tych będzie przybywać. 
Nikt nikogo tu nie oskarża, a jedynie zwraca uwagę na złożoność problemu. Każdy z nas ma prawo parkować na parkingu, to nie jest własność tylko tego Pana i obawiam się, że wkrótce może dojść do eskalacji tego procederu. Rozumiem, że nikt nie ma ochoty, bo to nie jest przyjemne, na walkę z uciążliwym lokatorem, ale przyzwalanie i bierność postawy niestety na nic się zdadzą. Dlatego, aby cokolwiek zrobić w tym kierunku wystarczy jedynie oddać głos. Z tego co mi wiadomo, będzie powtórne głosowanie w sprawie organizacji ruchu na osiedlu.

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
Jedyny profesjonalny operator w gminie stryszawa korzystaj z naszych usług telefonu, internetu i komputerów, wspieraj lokalną działalność a nie obcy kapitał | balustrady szklane warszawa | przeprowadzki warszawa | hydraulik Warszawa | Sprawdzony serwis i naprawa okien serwis okien Warszawa